Pisac sa milijun knjiga

balog

U našoj školi Mjesec hrvatske knjige završio je književnim susretom sa Zvonimirom Balogom. Susretu su prisustvovali učenici razredne nastave, u ponedjeljak 19. studenoga 2012. u 11:15.

Nekoliko riječi o piscu

Zvonimir Balog je rođen 30.svibnja 1932.g. u Svetom Petru Čvrstcu blizu Križevaca. Završio  je Školu primijenjenih umjetnosti i Pedagošku akademiju. U životu je radio puno poslova – činovnik u jesnom odboru, odgojitelj u đačkom domu, nastavnik u školi, urednik Modre laste i Smiba, kipar, slikar… Napisao je  puno knjiga za djecu i odrasle (oko 60). Smatra se utemeljiteljem suvremene hrvatske dječje poezije, tvorac nonsensa i humora. Zvonimir Balog najnagrađivaniji je hrvatski dječji pisac. Višestruko je nagrađivan svim poznatim književnim nagradama. Nama najpoznatija njegova djela su: Male priče o velikim slovima, Nevidljiva Iva, Ja magarac, Pusa od krampusa, Zmajevi i vukodlaci, Veseli zemljopis, Bosonogi general …
Kad su stigli učenici PŠ Gornji Kraljevec, svi smo se smjestili u holu škole i nestrpljivo čekali tko će nam to doći. Došao nam je simpatičan gospodin s bradom, gospodin Zvonimir Balog. Za početak nam je ukratko ispričao o sebi. Otkrio nam je da nije želio biti pisac, ali ga je život odveo na taj put. Njegov jako dobar prijatelj je bio pisac Dobriša Cesarić.
Imali smo čast čuti Balogove pjesme iz njegove najnovije knjige koja još niti nije tiskana.

Naša pitanja

balog

Naša pitanja:

1. Koja je Vaša prva knjiga?
Prva knjiga za djecu je Nevidljiva Iva koju sam pisao za svoju kćerku i sina. Ta knjiga je doživjela 20.izdanja i time je najprodavanija knjiga od svih pisaca u Hrvatskoj ikada. Ispričao nam je i kako je to izgledalo kad je došao u izdavačku kuću Mladost, na nagovor svoje žene, i rekli su mu da pjesme nitko ne čita. Međutim, kad je urednica pročitala pjesme odmah je krenula s izdavanjem knjige.
2. Kada ste napisali prvu pjesmu?
Prvu pjesmu sam napisao u 3.razredu OŠ i učiteljica me jako pohvalila. Prijatelji iz razreda su me molili da im napiše još nešto, tako da pišem od tada pa sve do danas. Svaki dan nešto napišem i pročitam.
3. Otkud crpite ideje?
Ideje crpim iz onoga što sam vidio, pročitao, gledao … Sve što pišme je kritika nečega. 4. Najviše mu se svidjelo pitanje "Koja je razlika između šaptanja i šaputanja?".
Šapćemo na satu kad prijatelj ne zna, a šapućemo svojoj simpatiji. 
5. Koliko Vam treba da napišite jednu pjesmu ili knjigu?
Ponekad napišem 20 pjesama u jednom danu, prošle sam zime napisao 4 knjige, nema pravila….Imam 200 bilježnica u radnoj sobi koje moram prepisati, a za to bi mi trebalo 10 godina. To su tekstovi koje još moram malo doraditi.
6. Vaša omiljena knjiga?
Niti jedno djelo ne volim najviše jer sve su to moja djeca.

Za kraj...

Za kraj nam je ispričao anegdotu kako u se Berlinu predstavio šutnjom kao Najljepšom pjesmom. Po tome je poznat među europskim piscima. Saznali smo još jedan zanimljiv podatak o Zvonimiru Balogu kao piscu s milijun knjiga. Naime, gospodin Balog je uspio pomnožiti sva svoja djela i koliko je izdanja tiskano te došao do nevjerojatne brojke milijun knjiga.

Medijska grupa

 

oš vratišinec